PŘEKUPNÍCI DROG A PRÁVNÍ STÁT VE FAVELÁCH - překlad z originálu

Leandro Narloch, brazilský spisovatel a novinář se ve svém textu publikovaném na webu týdeníku VEJA v rámci své rubriky (již bývalé) Lovec mýtů (Caçador de mitos) pokusil vysvětlit, proč mají kriminálníci úspěch ovládnout favely v kopcích Ria de Janeira. Dle něj je to absence uplatňování a vymáhání pravidel státem a nikoliv špatná sociální situace v lokalitách, co vede jejich obyvatele k vkladání důvěry ve vůdce kriminálních skupin. Ačkoliv byl článek napsán v roce 2015, stojí za to si ho přečíst. Jako příčinu problematické reality, která je i dnes stále aktuální, nepovažuje bídnou sociální situaci, jak by se snad na první pohled dalo čekat.

Leonardo Narloch, Caçador de mitos, VEJA, únor 2015

https://veja.abril.com.br/coluna/cacador-de-mitos/os-traficantes-e-o-imperio-da-lei-nas-favelas/amp/

    Reportér Leslie Leitão strávil 7 hodin zpovídáním překupníka drog (traficante) zvaného Playboy, šéfa skupiny favel zvané Complexo da Pedreira a aktuálně (Playboy byl v roce 2015 zabit - poznámka překladatele) nejhledanějšího kriminalníka v Riu de Janeiru. Reportáž zveřejněná na webu VEJA tento týden obsahuje tři významné skutečnosti o tomto vůdci favely:

    1) Všechna pravidla kopce (morro) vydává on. Velký banner například hlásí, že ukradené auto se nesmí pohybovat v těchto končinách. Kdo nedodrží zdejší pravidla, bude potrestán tribunálem překupníků.

    2) Ve stylu ostatních šéfů favel Ria de Janeira i Playboy měsíčně dodává stovky balíčků základních potravin (cesta básica) a plynové bomby do domácností.

    3) Moderuje konflikty mezi obyvateli a trestá ty, kteří provádí přepadení ve favele. Podle zvláštní logiky zločinu se Playboy považuje za "nutné zlo".

    Všimněte si zvláštnosti. Playboy, šéf zločinců, jeden z největších zlodějů zboží na světě, muž obviněný z tuctu vražd se stará o dobrou většinu úkolů, které lidé (a velcí teoretikové moderní politiky) očekávají, že budou prováděny státem. Playboy zaručuje právní impérium či stát a právo na vlastnictví v oblasti, kde si hájí monopol násilí a udržuje si svou popularitu mezi lidmi skrze sociální pomoc. Muž se považuje za "nutné zlo", přesný výraz použitý Hobbesem v jeho Leviathanovi.

    Jak je možné, že jeden z největších zlodějů na světě je ve stejný moment člověkem, který zaručuje právo na vlastnictví v favele?

    Popravdě v tomto příběhu není moc překvapení. Ozbrojený vůdce, který řeší konflikty mezi obyvateli favely je stejně tak běžnou postavou jako jsou právě favely v Riu i ve světě.

Complexo da Pedreira, zdroj: http://wikimapia.org/29831095/pt/Complexo-da-Pedreira

    Podle ekonomů a sociálních vědců, kteří studují fungování ekonomiky organizovaného zločinu, vlád, mafií, království, plukovníků, šlechtických pánů i vůdců kopců pracují tito všichni s jednou komoditou - násilím - a nabízejí stejné služby: ochranu a řešení sporů. Ne nadarmo si někdy říkají "králové kopce (reis dos morros)". Proces vzniku takové organizace je stejný jako v královstvích a národních státech. Vše začíná se základním problémem směnné ekonomiky - důvěrou. Dokonce i ti, kteří si na karnevalovém bloku zakoupí plechovku piva musí věřit, že pouliční prodavač (camelô) neuteče z místa s penězi, aniž by jim tu plechovku s pivem dal. Soukromé prostředky k zajištění důvěry jsou možné. Ale i ten nejpřesvědčenější anarcho-kapitalista musí uznat, že v historii se problém mnohdy vyřešil tak jak to uvádí Thomas Hobbes: povoláním Leviathana - třetí a neutrální mocnou stranou. Pokud ti dám peníze a ty mě nedáš tu plechovku piva, zavolám toho krále (nebo soudce, policii, šlechtického pána či císaře), abych zaručil naplnění dohody.

    Stává se, že ne vždy vláda či občanská samospráva vykonává či nechce vykonávat roli garanta smluv. Například v řetězci výroby kokainu není možné vyřešit konflikt s dodavatelem soudní cestou. "Pokaždé, kdy stát prohlásí transakci či produkt za nelegální, vytvoří se potencialní trh pro ochranu", říká Diego Gambetta, velký odborník na sicilskou mafii. Poptávku po vyjednávání sporů plní paralelně šiřitelé násilí.

    Ve favelách Ria to není jen zákaz drog, co způsobuje vznik drobných Leviathanů. Soudní průtahy, slabá efektivita policie a chybějící evidence nemovitostí jsou další důvody. Bez dokladů k zajištění nemovitosti se obyvatelé nemohou spolehnout na soudnictví v případě, že nájemník neplatí nájem nebo když soused vtrhne na jejich pozemek. Obracejí se tak na místního mocného šéfa.

    Říkám to a již si představuji kritické komentáře, že jsem posedlý duchem Pollyany a romantizuji vrahy a překupníky drog. Ne, nic takového.

    Co chci říct je následující: příčinou dominance překupníků ve favelách není nedostatek sociálního státu, jak se snaží levice namluvit. Problém se nevyřeší stavbou nové nemocnice či veřejné školy v favele. Co způsobuje jejich dominanci v kopcích je nedostatek minimálního státu, instituce, která by garantovala plnění smluv a vlastnických práv.

    Úspěch UPP (Pacifikační policejní jednotky) v Riu nezávisí pouze na zatčení šéfů kriminálních gangů v kopcích, ale také na uspokojení poptávky po právním státě a řešení sporů. Pokud vláda neplní tuto poptávku, způsobí pouze vytvoření příležitosti na trhu pro další vůdce kriminálníků, kteří se považují za "nutné zlo".

 

Překlad: Josef Humlíček

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Celso Amorim: „Sázíme na zlepšení Venezuely“

Lidice - um nome com história sombria

Ei Lula, nós temos sobrevivido o imperialismo russo, aquele que você defende - comentário