Kácení v Amazonii zpomaluje, avšak na oslavy je stále brzo

 Brazilský portál INFOAMAZONIA ve své reportáži pro projekt PlenaMata uvádí propad kácení v Amazonii o 68 % za letošní duben. Nicméně výzvou pro současnou vládu prezidenta Luly bude klesající trend udržet. Podle odborníků se totiž blíží období sucha, které může vývoj ještě významně ovlivnit.

Požár v Amazonii, zdroj: https://noticias.ambientebrasil.com.br/clipping/2021/08/19/172923-desmatamento-na-amazonia-na-temporada-2020-2021-e-o-maior-do-ultimos-dez-anos-diz-imazon.html

Josef Humlíček

    Data o intenzitě kácení přináší systém včasné ochrany zvaný Deter z Národního úřadu pro vesmírný výzkum (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais - INPE). V letošním dubnu bylo vykáceno 329 km² pralesa, v dubnu loňského roku to bylo 1026 km², pokles v minulém měsící tak činil 68 % v porovnání s dubnem roku 2022. Historický průměr pro tento měsíc činí 473 km².

    Tato změna se projevuje během vládnutí nové Lulovy administrativy  - orgány zodpovědné za dohled a regulaci kácení se navrátily vykonávat svoji činnost, např. Brazilský úřad pro životní prostředí a přírodní obnovitelné zdroje (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis - Ibama) rozdal za poslední čtyři měsíce o 90 % pokut více. I přesto, že se jedná o pozitivní výsledek, odborníci upozorňují, že se pokles očekával. Loňský duben (ještě za vlády bývalého prezidenta Jaira Bolsonara) byl totiž v intenzitě kácení rekordní.

    Dalším a významným důvodem, proč se letošní dubnové číslo musí brát rezervovaně je sezónní vývoj. V Amazonii jsou první měsíce v roce charakteristické vydatnými dešti, které komplikují práci dřevorubců a komplikovaný je i satelitní monitoring systému Deter kvůli přítomné rozsáhlé oblačnosti.

    Experti z Univerzity São Paulo (USP) a World Wildlife Fund - Brasil upozorňují, že se ještě nedá hovořit o novém trendu. Dle nich je na závěry ještě brzy a argumentují především nadcházejícím obdobím sucha, které k odlesňování přispívá. Proto také ještě nemohou prokázat souvislost propadu v kácení s obnovením činnosti dohledových orgánů. Nicméně i jen změna v diskurzu enviromentální politiky je podle některých z nich signálem pro nelegální těžaře, kteří tak ztrácí pocit beztrestnosti.

    Méně pozitivně než dubnová srovnání vypadá celkové číslo zdevastované lesní plochy. Za první kvartál letošního roku se jedná o 1173 km², první kvartál loni činil 1968 km², propad letos k roku předešlému se rovná 36 %.

    Podle Situační místnosti (Sala de Situação da Amazônia), nástroje INPE pro podporu zpravodajství prostřednictvím souhrnné vizualizace indikátorů kritických oblastí odlesňování, připadá na domorodé rezervace 1 % vykáceného lesa. Skoro polovina se týká venkovských oblastí a necelá třetina nepřidělených veřejných lesních ploch. Zbytek zahrnuje kategorie pozemků jako například chráněné rezervace a další.

    Z pohledu federálních jednotek kácení v dubnu postihlo nejvíce státy Mato Grosso, Amazonas a Pará.

    Další systém, se kterým INPE pracuje, se jmenuje Prodes. Ten mapuje roční (srpen - červenec) ztráty vegetace v oblasti tzv. právní Amazonie (Amazônia Legal) s ohledem na období dešťů a sucha. Výstrahy kácení ze systému Deter mezi srpnem 2021 a červencem 2022, tedy z doby bývalé Bolsonarovy administrativy, pokrývaly oblast o rozloze 8590 km². Rozsah plochy s výstrahou mezi srpnem 2022 a letošním dubnem dosahuje 5977 km², o 2613 km² méně, avšak na data z měsíců května, června a července, během kterých je historicky kácení v Amazonii nejintenzivnější, je třeba ještě počkat. Teprve poté bude možné pomocí systému Prodes provést vyhodnocení. K nejistotě jeho výsledku letos kromě výše uvedeného patrně přispěje i fenomén El Niño, který v nadcházejících měsících zesílí období sucha v regionu.

    Ochrana životního prostředí se aktuálně stala předmětem politického boje ve sněmovně. Té se povedlo protlačit návrh zákona, který dle kritiků oslabuje pravidla na ochranu biomu Mata Atlântica, soustavy původních lesů táhnoucích se při pobřeží od severu na jih. Biom podobně jako ten amazonský čelí kácení a její rozloha se zmenšuje. Kritizovaným návrhem je i odejmutí pravomoci ministerstva pro domorodé obyvatelstvo na vytyčování a ustanovení domorodých území a její převedení ministerstvu spravedlnosti. Další navrhovanou změnou v agendě ministerstev je převzetí správy veřejného rejstříku venkovských nemovitostí ministerstvem pro řízení a inovace veřejných služeb. Rejstřík, který současně spadá pod ministerstvo životního prostředí slouží v pro mapování zabírané půdy a dohled nad kácením.

    Následující týdny a měsíce tak budou ještě kruciální pro to, aby bylo možné s jistotou prohlásit, že byl trend kácení v Amazonii zvrácen. Lulova vláda nemá v kongresu oporu a bude muset vyvinout velké úsilí, aby na poli ochrany svého přírodního bohatství uspěla.

Zdroj:

https://infoamazonia.org/2023/05/19/desmatamento-deter-abril-2023/

https://g1.globo.com/meio-ambiente/noticia/2023/05/25/ambientalistas-criticam-mp-que-pode-aumentar-desmatamento-na-mata-atlantica.ghtml

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Celso Amorim: „Sázíme na zlepšení Venezuely“

Lidice - um nome com história sombria

Ei Lula, nós temos sobrevivido o imperialismo russo, aquele que você defende - comentário