Brazílie, Lula, Putin, hudba, karneval, fotbal a mír

Quo vadis, Lula? Známá latinská fráze se nápadně hodí pro vyjádření pocitů a myšlenek mnohých brazilských občanů, politických komentátorů, analytiků, ale i těch, kteří pozorují brazilský vývoj zvenčí, z USA, Evropy a obecně z demokratického a západního světa. Osm měsíců potřetí zvoleného brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy se nese v duchu minimálně rétorické revolty vůči těm, pro které jeho výhra v loňských prezidentských volbách představovala naději. Naději na restauraci dobrých vztahů po třaskavých čtyřech letech vlády Jaira Bolsonara.

Brazilský prezident Lula a ruský diktátor Putin, zdroj: Poder360

Josef Humlíček, 11. 09. 2023, Brazílie

    Krajně pravicový prezident Jair Messias Bolsonaro nebyl zrovna nejspolehlivějším partnerem pro budování stabilních a důvěryhodných vztahů na mezinárodním poli a i jeho domácí politika způsobovala mírně řečeno pozdvižení. Exprezident, který je v současné době terčem brazilské policie a justice absolutně nezvládl pandemii koronaviru, přírodní bohatství a domorodé obyvatele Amazonie nechal napospas ilegálním těžařům a kriminálníkům, zpolitizoval brazilskou armádu a mimo jiné zpochybňoval demokratické instituce v zemi a opakovaně na ně útočil.

    Současný prezident Lula tak před rokem v době volební kampaně představoval pro mnohé akceptovatelnou alternativu, navzdory vysokým antipatiím, které u části brazilské společnosti vyvolával, především kvůli jeho údajné účasti na korupčních skandálech známých jako Lava jato. Lula byl již dvakrát zvolen brazilským prezidentem a byť měl již v minulosti zvláštní slabost se sdružovat s některými světovými diktátory a provokovat, zahraniční politika jeho země byla čitelná a Brazílie byla vnímána jako spolehlivý a respektovaný člen mezinárodního společenství. Na Západě tak převažovala touha, aby se právě on v klání s Bolsonarem stal vítězem a mohlo tak dojít k normalizování vzájemných vztahů. Výmluvná byla v tomto případě tichá kampaň Bidenovy administrativy, která podle deníku Financial Times v tichosti tlačila na některé brazilské generály a spojence tehdejšího brazilského prezidenta Bolsonara, aby respektovali volební výsledek a nepokoušeli se o převrat.

    Lulovo vítězství tak vesměs přineslo západnímu společenství úlevu a očekávala se konstruktivní spolupráce. Avšak ještě předtím se dominantním prvkem globální politiky stala válka na Ukrajině, zbytečně vyvolaná ruským diktátorem Putinem a již první Lulovy rozhovory na toto téma z doby volební kampaně dávaly tušit, že společný postup na toto téma nebude snadný.

    Podle německo-brazilského politologa a experta na mezinárodní vztahy Olivera Stuenkela by se brazilská zahraniční politika o mnoho nelišila v přístupu k válce na Ukrajině za předpokladu, že by prezidentem byl i nadále Jair Bolsonaro. Brazílie, ač demokracie, se v mezinárodních vztazích snaží mít dveře otevřené pro všechny a Rusko je pro ní významný hospodářský partner. Svou nezávislost a suverenitu si snaží do budoucna zajistit aktivním podílením se na budování multipolárního světového řádu, k čemuž využívá svých vazeb a členství ve skupině zemí BRICS. Největší země Jižní Ameriky tak razí svou vlastní politiku a snaží se těžit ze své unikátní pozice pragmatického a asertivního hráče, který má být těžkou váhou na mezinárodním kolbišti.

    I když je tento tradiční zahraničně-politický koncept Brazílie na Západě znám, Lula svým konáním a výroky mnohé nepříjemně překvapil a je patrné, že je ochotný překračovat nové linie. Během svých zahraničních cest se pravidelně odhodlává ke kritice USA a evropských zemí za jejich postoje vůči Ukrajině a Rusku a dostává se do konfrontace nejen s nimi, ale dokonce i s protějšky z jihoamerických zemí jako například s chilským prezidentem Gabrielem Boricem během summitu EU - CELAC nebo prezidenty Paraguaye a Uruguaye na summitu zemí Mercosul nad otázkou přístupu k Madurově Venezuele. Brazilský prezident tehdy v obraně venezuelského diktátora uvedl, že "koncept demokracie je relativní".

    Lulovy první měsíce ve třetí prezidentské funkci tak u západních zahraničních partnerů vyvolávaly, když už nic víc, tak alespoň rozpačitost a zklamání. Po mnoha hanebných vyjádřeních k ruské invazi na Ukrajině, která sklidila silnou kritiku na severoamerickém kontinentu a v Evropě se brazilský prezident nezastavil a na srpnovém summitu BRICS v jihoafrickém Johannesburgu vyčetl evropským zemím tzv. "zelený neokolonialismus", kdy podle jeho slov, tyto země skrze něj zneužívají diskuzi o ochraně životního prostředí pro zavádění své protekcionistické politiky, která má být diskriminační a působí obchodní překážky.

    Avšak posledním a nejvýznamnějším střípkem do mozaiky uvažování brazilského prezidenta byl jeho sobotní rozhovor, který poskytl kanálu Firstpost, když se účastnil konference zemí G20 v indickém Novém Dillí. Lula v něm otevřeně prohlásil, že pozve ruského diktátora Vladimíra Putina na příští summit G20 v Riu de Janeiru, jemuž bude Brazílie předsedat. Brazilský prezident doslova prohlásil:

"(Putin) Bude pozván. Protože příští rok budeme mít (sjezd) BRICS v Rusku. Před G20 v Brazílii budeme mít BRICS v Rusku a já tam příští rok pojedu... Všichni pojedou na schůzku BRICS a já doufám, že také přijedou na G20 do Brazílie. V Brazílii budou cítit mírovou atmosféru, ucítí, že Brazílie má ráda hudbu, karneval, fotbal, ale že my máme rádi mír a chceme s lidmi zacházet hezky. Takže věřím, že Putin může pohodlně přijet do Brazílie... Můžu Vám říct, že pokud budu prezidentem a on se do Brazílie vydá, není důvod proč by měl být zatčen, nebude zatčen."

Toto vyjádření je šokující z více důvodů, níže hlavní z nich:

    Zaprvé - ruský diktátor Vladimír Putin je stíhán Mezinárodním trestním soudem (MTS) v nizozemském Haagu, podle kterého je jedním ze zodpovědných za nezákonnou deportaci a přesun ukrajinských dětí během ruské invaze na Ukrajině. Tyto skutky jsou považovány za válečné zločiny.

    Zadruhé - Brazílie je signatářem tzv. Římského statutu, smlouvě, na které stojí existence výše zmíněného mezinárodního trestního soudu. Podle brazilského ministerstva zahraničních věcí byla tato smlouva podepsána v roce 2000 a schválena od dva roky později.

    Zatřetí - Od momentu její ratifikace tyto smluvní závazky tvoří součást brazilské legislativy. Lula jako prezident by tak vědomě porušil zákony své vlastní země.

Prezident Lula se svými protějšky na záříjovém summitu zemí G20 v Indii, zdroj: Carta Capital

    Lulův záměr nepochybně poškozuje obraz Brazílie v očích západního světa a je otázkou, jaké reakce by se Brazílii dostalo, pokud by ho doopravdy uskutečnil. Trefně popsal konání brazilského prezidenta na svém účtu X (bývalý Twitter) americký novinář Brian Winter, když prohlásil, že "Lula spálil v tomto týdnu svůj politický kapitál..." ten, který mu poskytli západní vůdci po mizerných zkušenostech s jeho předchůdcem. Winter odkazoval na jeho záměr pozvat Putina do Brazílie a pak také na návrh, aby soudci nejvyššího federálního soudu hlasovali neveřejně, který byl částí veřejnosti a odborníky kritizován a považován jako protiústavní.

https://twitter.com/BrazilBrian/status/1700881914523996266

    Nejen tento, ale mnoho dalších nápadů a myšlenek z Lulovy hlavy, ale i od členů jeho vlády budí pochyby o tom, že zdali není obrázek současného brazilského prezidenta jako ukázkového sociálního demokrata a velkého obránce demokracie a lidských práv, falešný.

    Kritiku sklízí i kroky jeho vlády, například návrh zákona, který by měl za cíl bojovat proti fake news nebo návrh na zpřísnění trestů za útoky proti demokracii. Podle oponentů těchto návrhů hrozí s jejich zavedením cenzura a kriminalizace opozičních hlasů. Velkým tématem se stalo jmenování Cristiana Zanina, blízkého přítele a advokáta prezidenta Luly, soudcem nejvyššího federálního soudu.

    Augusto de Franco, brazilský spisovatel a politický glosátor je dlouhodobě přesvědčen, že Lula je především levicový populista a demagog. Své tvrzení dokládá plejádou Lulových historických výroků, které by podle jeho soudu, těžko mohl prohlašovat skutečný liberální demokrat a varuje před postupným přibližováním se Brazílie k autokratickým a diktátorským zemím na úkor tradičních západních demokracií.

    Subjektivně by se dalo říct, že mnohé přešlapy vlády prezidenta Luly nečelí tak silné oponentuře médií jako tomu bylo v době prezidentování jeho předchůdce a skutečná demokratická opozice prakticky neexistuje. Jedinou parlamentní relevantní silou kromě té vládní je tzv. centrão, neformální spolek partají, které si za vyhandlování prebend ochotně přisednou k vládnoucí garnituře, jinak ale má Lulova administrativa problém protlačovat svou agendu napříč zákonodárným sborem. Ačkoliv se brazilská extrémní pravice a levice na smrt nenávidí, v zahraničně politických otázkách a Lulově geopolitickém manévrování nedochází mězi těmito dvěma hlavními bloky k významnému tření, ba naopak, což jen podtrhuje širokou shodu na multilateralismu a multipolaritě.

    I přes některé překážky a výzvy se brazilské ekonomice se relativně daří, přičemž ji táhne především zemědělská produkce a vzhledem k tomu, že brazilská společnost nepřikládá zahraniční politice takový důraz jako například ta česká, kdy jako malá země jsme přímo nuceni se sdružovat a spojovat s ostatními, abychom byli schopni prosazovat naše národní zájmy, těší se Lula relativně dobré popularitě podle průzkumů veřejného mínění.

    Těžko se tak dá očekávat politické zemětřesení na brazilské domácí scéně, avšak v blízké budoucnosti bude jistě zajímavé sledovat, jak si Západ poradí s jihoamerickým gigantem pod taktovkou starého anti-amerikanisty, který se snad z nedostatku uznání či pozornosti západních protějšků, rozhodl definitivně odhodit masku přítele a zahájil své pravděpodobně poslední tažení za povstáním Globálního Jihu.

Zdroje:

https://czechitout-brazil.blogspot.com/2023/05/analyza-jak-porozumet-politice-brazilie.html

https://www1.folha.uol.com.br/ambiente/2023/08/brasil-nao-pode-aceitar-neocolonialismo-verde-diz-lula.shtml

https://veja.abril.com.br/mundo/boric-rebate-lula-e-diz-que-guerra-na-ucrania-e-uma-agressao-inaceitavel

https://www.cnnbrasil.com.br/politica/conceito-de-democracia-e-relativo-para-voce-e-para-mim-diz-lula-ao-responder-sobre-eleicoes-na-venezuela/

https://oglobo.globo.com/mundo/noticia/2023/09/09/lula-diz-que-putin-sera-convidado-para-cupula-do-g20-no-brasil-e-que-nao-sera-preso-se-vier-ao-pais.ghtml 

https://www.cnnbrasil.com.br/politica/lula-errou-ao-propor-voto-secreto-diz-ex-presidente-do-stf-a-cnn/

https://www.cnnbrasil.com.br/politica/pl-das-fake-news-segue-com-entraves-e-perspectiva-de-fatiamento-para-avancar-na-camara/

https://www.diariodepernambuco.com.br/noticia/politica/2023/07/propostas-do-planalto-em-defesa-da-democracia-estao-sob-pressao.html 

https://czechitout-brazil.blogspot.com/2023/07/je-lula-demokrat-pta-se-ve-svem.html

https://agenciabrasil.ebc.com.br/economia/noticia/2023-09/economia-brasileira-cresce-09-no-segundo-trimestre-de-2023

https://www.poder360.com.br/pesquisas/aprovacao-de-lula-sobe-e-chega-a-60-diz-quaest/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Celso Amorim: „Sázíme na zlepšení Venezuely“

Lidice - um nome com história sombria

Ei Lula, nós temos sobrevivido o imperialismo russo, aquele que você defende - comentário