Patriot z kamionu, virál brazilského internetu

 Protesty a blokády hlavních silničních tahů napříč celou Brazílií, které se rozhořely ihned následující den po vyhlášení výsledků prezidentských voleb kromě mnoha střetů s ozbrojenými složkami federální policie a rovněž podkopání její důvěry, především té dopravní PRF - Polícia Rodoviária Federal, přinesly také silnou dávku smíchu a pobavení na brazilských sociálních sítích.

Záběry zobrazují nečekaného pasažéra, zdroj: Correiro Brasilienze

 Josef Humlíček, 10. listopad, 2022

    Sociální sítě se ve čtvrtek 5. listopadu, jen několik dní po skončeném druhém kole prezidentských voleb opět začaly otřásat. Důvodem bylo neuvěřitelné vyústění napjaté situace, kdy příznivci poraženého současně dosluhujícího prezidenta Jaira Bolsonara pořádali blokády silnic po celé zemi a dožadovali se zásahu armády v reakci na údajný volební podvod.

    V tomto konkrétním incidentu, který se odehrál ve státě Pernambuco na severovýchodě země, účastník jedné z takových akcí skončil na předku nákladního vozu, který cestoval po silničním tahu BR-132. Řidič dotyčného náklaďáku prorazil blokádu a s nebohým novým pasažérem na předku vozu urazil vzdálenost 6 kilometrů.

    Correiro Braziliense zveřejnil o pět dní později výpověd samotného "žlutého" pasažéra, který ji poskytl známému brazilskému deníku Folha de São Paulo, přičemž prohlásil, že si byl jistý svou vlastní smrtí. Incident byl natočen i dalšími přítomnými.

    Nešťastným pasažérem, jehož jízda cirkuluje ve formě videí a obrázků po internetu a je v portugalštině nazýván "Patriota do caminhaõ" v češtině "Vlastenec z kamionu" (vlastenec, jelikož Bolsonarovi voliči se staví do role ochránců tradiční Brazílie), byl 41 letý Junior Peixoto. Dle něj blokáda vytvořila na silnici kolonu. V jistý moment se vydal z místa, aby přinesl vodu a jídlo demonstrantům. Když se vrátil, zaznamenal konverzaci dalších protestujících, ve které se probíralo odblokování jednoho z tahů a vzápětí zahájili odstraňovat kameny a pneumatiky z vozovky. V ten moment Junior zaslechl, že řidič kamionu zařadil. Junior na něj zamával a požádal o moment strpení, nicméně to vypadalo tak, že řidič jeho mávání nepochopil a dal se do pohybu. Junior ve snaze zabránit střetu vyskočil a chytil se stěračů na předku vozidla. To nabralo rychlost a pokračovalo v jízdě. Dle vlastence neprobíhala mezi ním a řidičem během následujících osmi minut žádná konverzace, ani poté, co konečně mohl slézt. Nicméně dodává, že v jistou chvíli na něj volal: „Zabiješ mě, ne?“. Řidič snad prý pod tíhou svědomí skutečně začal zpomalovat, až zastavil.

    Junior byl ponechán na silnici daleko od města a domů se musel dopravit stopem. Tam o události ani nechtěl s členy rodiny mluvit. Avšak druhý den pravda v rodině vyšla najevo, když se video rozšířilo na sítích. „Neřekl bych vše najednou, ale internet neodpouští“, dodává Junior.

    Video a fotografie z incidentu se staly předmětem mnoha vtipů a narážek na sociálních sítích a dle žurnálu Metropoles dokonce jedno hračkářství ve státě Curitiba začalo s výrobou panenek, odkazujících na tuto událost.

    K datu rozhovoru stále nebyl řidič nákladního vozu identifikován.

Postavička demonstranta z produkce hraček firmy Corbetoys, zdroj: IG účet firmy

 

Některá videa dělající si z incidentu legraci registrují velký úspěch, jako například toto.
 

 

Další memes a vtipné obrázky lze vidět například zde:

https://www.showmetech.com.br/os-melhores-memes-do-patriota-do-caminhao/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Celso Amorim: „Sázíme na zlepšení Venezuely“

Lidice - um nome com história sombria

Ei Lula, nós temos sobrevivido o imperialismo russo, aquele que você defende - comentário